vrijdag 4 september 2015

Rozenspecial: "Brother Cadfael"

Een van de eerste rozen die ik voor deze tuin kocht was "Brother Cadfael", een bekende en geliefde roos van David Austin.


Brother Cadfael dankt zijn naam aan de 12e-eeuwse monnik uit de boekenserie van Ellis Peters, voor televisie bewerkt tot een serie met Sir Derek Jacobi in de rol van Broeder Cadfael, die op oudere leeftijd, na een leven vol avonturen en kruistochten, ingetreden is in het klooster van Shrewsbury en door zijn wereldlijke slimheid allerhande misdaadmysteriën weet op te lossen.

Nu ligt de kwekerij van David Austin ook in het graafschap Shropshire, in Albrighton, niet ver van de stad Shrewsbury, zo is het cirkeltje dan weer rond en nu begrijpen jullie waarom de roos juist deze naam kreeg.

Cadfael is een van de meest indrukwekkende rozen in mijn tuin.
Dat komt niet alleen door de grote, bolvormige bloemen, zo groot en vol dat ze aan pioenen doen denken, maar vooral ook door de geur. Cadfael is een van de sterkst geurende rozen in mijn tuin; een warme, volle oude-rozen-geur.

Cadfael doet het prima als perkroos en kleurt mooi bij al dat blauw

De struik kan ongeveer 1.20 meter hoog worden en bijna net zo breed.
Het blad is donkergroen, wat een krachtig contrast vormt met de dieproze bloemen, en is weinig gevoelig voor ziektes.
Nieuwe scheuten zijn aanvankelijk rood.

Het rood van de nieuwe scheuten

Cadfael is een uitstekende herbloeier die weinig extra aandacht nodig heeft. In mijn tuin staat hij niet eens op de allerzonnigste plek, toch doet hij het fantastisch.




Een tip: snoei nieuwe rozen de eerste twee jaar nog niet, klimrozen de eerste drie jaar. Laat ze eerst maar lekker wortelen en aanslaan.

En dat wortelen kun je nog een beetje helpen door bij het planten mycorrhiza-schimmels aan de kluit of wortels toe te voegen; dit zijn schimmels die in Europa inheems zijn. Deze schimmels zorgen voor een explosieve groei van het wortelgestel en hebben een zeer nauwe samenwerking tot beider voordeel (symbiose). Het wordt in Nederland o.a. verkocht onder de naam Rozenstart.

Een roos die niet wil aanslaan en maar een beetje staat te kwijnen kan ook achteraf  rozenstart krijgen; prik met een stok of bezemsteel wat gaten rondom de plant (20-30 cm, tot aan de wortels) en strooi hier rozenstart in.

Mooi hè

Zo'n prachtige roos!

Mooie, ietwat gegolfde bloemblaadjes

Mooie bolle bloemvorm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten